Scurt Istoric
Școala Gimnazială Romulus Guga este cea mai „nouă” școală dintre școlile din Tg- Mureș, fiind dată în folosință în toamna anului 1993. În toamna anului 1996 se inaugurează sala de sport performană. La început s-a numit „Școala generală nr. 18” , iar din anul 2003 a preluat numele renumitului poet târgumureșean Romulus Guga. Cel mai mare număr de elevi l-a avut în anul școlar 1998-1999 când au frecventat această instituție școlară peste 1700 de elevi.
Aşezare. Context geografic
Școala este amplasată în zona sudică a orașului Tg- Mureș. Faţă de celelalte unităţi şcolare, școala se află la o distanţă de 20 metri de Liceul Teoretic Omega, 500 m de Școala Gimnazială George Cobuc, 650 m distanță față de Școala Gimnazială Dacia(corp B), 500 m față de grădinița Codrișor. Cu aproximaţie, unitatea şcolară se află la circa 1,5 km de centrul oraşului, la 2,5 km față de Gară. Este totodată situat în cartierul: Tudor. Orașul a fost de-a lungul timpului un important centru comercial și industrial al Transilvaniei. Situat într-una din cele mai bogate regiuni forestiere, având în apropiere pășuni și terenuri agricole întinse, beneficiind de resurse energetice importante, în special gaz metan, de forță de muncă și tradiții meșteșugărești apreciabile, Târgu Mureșul a cunoscut o dezvoltare economică treptată, fapt care a stimulat și dezvoltarea demografică, culturală a orașului. Nu în ultimul rând poziția geografică, în centrul arcului Carpatic și pe malul râului Mureș, a favorizat încă din cele mai vechi timpuri apariția bâlciurilor, orașul devenind un important centru de schimburi economice. Acest aspect este reflectat chiar în numele orașului, pe care a primit în 1616 prin diploma din lui Gábor Bethlen, care a schimbat încadrarea administrativă a orașului din târg în oraș regesc liber.
Specializarea preponderent industrială a municipiului Târgu Mureș, din timpul regimului socialist, s-a diminuat treptat după evenimentele din 1989. Anii '90 în România, perioada de tranziție de la socialism la capitalism, au însemnat pentru municipiul Târgu Mureș, ca de altfel pentru multe din localitățile României, restructurarea capacităților industriale concomitent cu trecerea economiei din sfera statului în sfera privată, economia municipiului având ca bază comerțul și serviciile.
În perioada dualismului, primarul Dr. Bernády György a pus un accent deosebit pe educație. În timpul mandatului său au fost construite, atât din fonduri proprii, cât și din fonduri de la Budapesta, grădinițe, școli elementare, gimnazii (în limba maghiară și germană gimnaziul este liceul) separate pentru băieți și fete, școală militară și colegii. Totodată și construirea clădirilor instituțiilor de învățământ reformate, catolice și evreiești au fost co-finanțate de către primărie. Astfel, se poate spune că absolut toate instituțiile de educație de prestigiu actuale din oraș, cum ar fi Colegiul Unirea, Colegiul A. Papiu Ilarian, Liceul de Artă, Liceul Teoretic Bolyai Farkas, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea Petru Maior, funcționează în clădirile construite de către edilul șef de atunci.
În prezent, în Târgu Mureș funcționează peste 100 de unități de învățământ, împărțite astfel: învățământul preșcolar, învățământul primar și gimnazial, licee, grupuri școlare, școli complementare sau de ucenici, postliceale sau de specialitate și instituții de învățământ superior.